Wat is chiropractie? »

De makkelijkste manier om uit te leggen hoe een chiropractor werkt is je een fysiotherapeut, een neuroloog en een radioloog in één voor te stellen. De chiropracter werkt in al deze drie werkvelden. Standaard voor een chiropractor is het gedetailleerde medische onderzoek bij het eerste bezoek. Hierbij worden neurologische, orthopedische en spiertesten uitgevoerd en een analyse van de positie. Niet alleen meer informatie over de klacht maar ook over andere problemen die meer kunnen zeggen over symptomen gerelateerd aan de belangrijkste symptomen. Na deze tests volgt een diagnose.

Bij het tweede bezoek wordt het resultaat van de tests en de diagnose besproken. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Geen pijn wil niet zeggen dat u gezond bent! Geneeskunde behandelt u alsof u ziek bent, chiropractie houdt u gezond!

Chiropractors kunnen problemen vaststellen door het zenuwstelsel te onderzoeken, zoals een zenuwprobleem, een wervelprobleem of een neurologisch probleem. Als de patiënt asymptomatisch is heeft de chiropractor de mogelijk om te anticiperen op problemen. Hij kan de wervelkolom onderzoeken en daar een blokkade vaststellen. Met de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied is het nu mogelijk deze blokkades zichtbaar te maken voor de patiënt.

Als de klacht gerelateerd is aan de wervelkolom of een spierblessure kunnen we ons concentreren op het probleem en werken aan de klachten. We hebben veel ervaring in het lezen van MRI-, CAT- en röntgenscans. We kunnen die vertalen en diagnosticeren en dat vertalen naar een behandelplan met de mogelijkheden die onze praktijk biedt. In de Verenigde Staten is chiropractie de meest voorkomende alternatieve geneeswijze. Uitgezocht door mensen die de oorzaak van hun problemen met chiropractie aan willen pakken in plaats van met medicijnen.

Welke aandoeningen behandelt een chiropractor? »

Chiropractors behandelen patiënten van alle leeftijden en met wisselende gezondheid. Chiropractors zijn door hun manipulaties vooral bedreven in de behandeling van patiënten met rug-, nek- en hoofdpijn. Ze behandelen ook patiënten met uiteenlopende blessures en klachten aan het muskuloskeletale systeem, spieren, pezen en gewrichten.

Deze pijnlijke aandoeningen worden vaak beïnvloed door het zenuwstelsel of beïnvloeden juist dat zenuwstelsel, waardoor afgeleide pijn en dysfunctionaliteit kan onstaan op andere plaatsen dan de geblesseerde plaats. De voordelen van chiropractische zorg breiden zich uit naar algemene gezondheidsvragen, omdat onze lichaamsstructuur ons algehele functioneren bepaalt. Chiropractors adviseren patiënten ook over dieeten, voeding, oefeningen, gezonde gewoonten en werk- en levensstijlaanpassingen.

Hoe selecteer ik een chiropractor? »

Eén van de beste manieren om een chiropractor te vinden is via een aanbeveling van een vriend, familielid, collega of ziektekostenverzekeraar. U kunt een chiropractor bij u in de buurt vinden met behulp van de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren: http://www.registerchiropractor.nl/html/register_chiropractoren.html

Heb ik een doorverwijzing van de huisarts nodig? »

Nee u heeft geen doorverwijzing van een huisarts nodig.

Is een chiropraktische behandeling veilig? »

Chiropractie staat bekend als één van de veiligste, medicijnvrije, niet-belastende therapiëen voor de behandeling van neuromuskuloskeletale klachten. Alhoewel chiropractie zeer veilig is, is geen enkele behandelmethode helemaal vrij van potentiële risico’s. De risico’s bij chiropractie zijn echter klein. De meeste patiënten voelen onmiddelijke verlichting na een behandeling, maar sommige mensen hebben last van lichte spierpijn, vergelijkbaar met die na het doen van oefeningen. Onderzoeken laten zien dat licht ongemak of spierpijn na manipulatie van de wervelkolom normaal gesproken binnen 24 uur verdwijnt.

Nekpijn en sommige soorten hoofdpijn worden behandel dmv. precieze manipulatie van de nekwervels. Manipulatie van de nekwervels (kraken) dient om de mobiliteit van de nek te verbeteren, waardoor de beweegbaarheid beter en de spierspanning lager wordt. Dit vermindert de druk en verkramping. Nekmanipulatie is een opvallend veilige behandeling.

Alhoewel er berichten zijn die manipulatie van de nekwervels koppelen aan een bepaald soort beroerte is er bewijs dat dit soort vaatletsel vaak spontaan optreedt of bij alledaagse activiteiten, zoals het draaien van het hoofd bij het rijden, zwemmen of bij het haar laten wassen bij de kapper. Patiënten die lijden aan deze aandoening kunnen last hebben van nek- en hoofdpijn waar ze professionele hulp voor zoeken, vaak een arts of een chiropractor, maar die hulp is niet de oorzaak van het letsel. Onderzoek laat zien dat het voorkomen van dit soort letsel door toedoen van nekwervelmanipulatie extreem zeldzaam is; 1 geval op 5,85 miljoen manipulaties.

Probeert u zo specifiek mogelijk te zijn over uw symptomen als u uw arts of chiropractor bezoekt voor hoofdpijn of hoge nekklachten. Dit maakt het voor uw behandelaar makkelijker om de veiligste en meest effectieve behandeling vast te stellen, zelfs als dit doorverwijzing naar een ander betekent.

Het is belangrijk dat patiënten op de hoogte zijn van de risico’s van de meest voorkomende vormen van behandeling van neuromuskuloskeletale klachten – de vrij verkrijgbare pijnstillers – omdat deze risico’s vaak vele malen groter zijn dan die verbonden aan een chiropractische behandeling. Volgens onderzoek door het American Journal of Gastroenterology zijn ongeveer een derde van alle ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van gastrointestinale bloedingen het gevolg van het gebruik van aspirine of andere pijnstillers zoals ibuprofen.

Is chiropractie ook geschikt voor kinderen? »

Ja, kinderen kunnen ook baat hebben bij chiropractische behandeling. Kinderen zijn fysiek erg actief en ondergaan veel valpartijen en klappen als gevolg van dagelijkse activiteiten of sport. Dit soort blessures kunnen klachten met zich meebrengen als rug- en nekpijn, stijfheid, spierpijn of ongemak. Chiropractische zorg is altijd afgestemd op de individuele patiënt. De behandelaars zijn erg goed opgeleid en bij de behandeling van kinderen erg zachtaardig.

Dr. Peters: Nadat ik als kind op een speelplaats gevallen was werd ik door een chiropractor behandeld voor voortdurende pijn in mijn rug. Al na één behandeling was de verbetering groot. De behandeling is me mijn hele leven bijgebleven en is waarschijnlijk een belangrijke reden voor het feit dat ik zelf chiropractor ben geworden.

Mogen chiropractors in een ziekenhuis werken of van extramurale medische voorzieningen gebruik maken? »

Chiropractors mogen patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis en kunnen daar zelf ook werkzaam zijn vanaf 1983. Ze kunnen gebruik maken van extramurale voorzieningen (laboratoria, röntgenapparatuur enz.) voor hun patiënten.

Vergoed mijn ziektekostenverzekering de kosten van chiropractie? »

Ja. Chiropractie valt onder de meeste zorgverzekeringen. Voor vergoeding dient de behandeling door een door het DCF/SNRC erkende chiropractor te worden uitgevoerd. De mate van vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket en varieert van een klein percentage dat vergoed wordt tot volledige dekking van de kosten.

Het is verstandig om voor de behandeling informatie bij ons of uw verzekeraar in te winnen over de mate van vergoeding van de behandeling. In de praktijk dient u cash of met PIN te betalen voor uw behandeling. U krijgt van ons een rekening die u in kunt dienen bij uw verzekeraar om de kosten vergoed te krijgen.

Een doorverwijzing van uw huisarts is niet nodig om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen.

Wat voor soort opleiding krijgt een chiropractor? »

Chiropractoren worden opgeleid als eerstelijns zorgverleners, met de nadruk op het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het muskuloskeletale systeem (de spieren, pezen en gewrichten van de wervelkolom en de ledematen) en de zenuwen die hiermee verbonden zijn. De opleidingseisen voor een chiropractor horen bij de strengste in de gezondheidszorg.

Normaal gesproken heeft een aankomend student chiropractie al bijna 4 jaar voorbereidend medisch onderwijs genoten, waaronder cursussen in biologie, anorganische en organische scheikunde, natuurkunde, psychologie en gerelateerd laboratoriumwerk. Eenmaal aangenomen voor een opleiding chiropractie wordt het nog veeleisender. 4-5 jaar voltijds studeren is de norm. Chiropractors zijn onderwezen in orthopedie, neurologie, fysiologie, menselijke anatomie, klinisch diagnosticeren inclusief laboratorium procedures, diagnostische beeldvorming, oefeningen, voeding, nazorg en meer.

Omdat chiropractie veel erg specifieke manipulatietechnieken omvat wordt een groot deel van de opleiding besteed aan de klinische, technische training die nodig is om deze technieken onder de knie te krijgen.

In totaal beslaat de opleiding uit minimaal 4200 uur in het klaslokaal, laboratorium en praktijkruimte. De opleiding is goedgekeurd door een door de U.S. Department of Education erkend accreditatie-agentschap.

Hoe wordt een chiropractische manipulatie uitgevoerd? »

Chiropractische manipulatie is een met de hand uitgevoerde procedure die gebruik maakt van de verfijnde techniek die door de chiropractor ontwikkeld zijn tijdens de intensieve jaren van zijn opleiding. De chiropractor gebruikt zijn handen of een instrument om de gewrichten te manipuleren, met name de wervelkolom, teneinde de gewrichtsfunctie te herstellen of te verbeteren. Dit verhelpt vaak gewrichtsontsteking en vermindert de pijn bij de patiënt.

Chiropractische manipulatie is een zeer gecontroleerde behandeling die zelden klachten veroorzaakt. De chiropractor past de behandeling aan aan de specifieke behoefte van iedere patiënt. Vaak ervaren patiënten al direct na de behandeling een verandering ten goede.

Hoe lang duurt de behandeling door een chiropractor? »

Door het hands-on karakter van een chiropractische behandeling zal het doorgaans nodig zijn dat de patiënt de chiropractor een aantal keren bezoekt. Om door een chiropractor behandeld te kunnen worden moet de patiënt in de praktijk van de chiropractor zijn. Dit in tegenstelling tot de behandeling door reguliere medici waarbij een vantevoren vastgesteld plan thuis uitgevoerd moet worden (bijv. het nemen van een anti-bioticakuur voor de duur van een aantal weken). Een chiropractor kan acute, chronische en/of preventieve hulp bieden en daarvoor zijn soms meerdere bezoeken noodzakelijk. Uw chiropractor kan u de omvang van de aanbevolen behandeling uitleggen en hoe lang het waarschijnlijk gaat duren.

Waarom hoor ik een poppend geluid als een gewricht wordt gemanipuleerd? »

Manipulatie van een gewricht kan een gasbelletje in een gewricht doen verplaatsen, wat het poppende geluid maakt. Hetzelfde gebeurt als u uw knokkels knakt. Dit veroorzaakt doorgaans geen of minimaal ongemak.

Algemene tips om rugpijn te voorkomen. »

  • Eet gezond en blijf op gewicht
  • Blijf actief – onder toezicht van uw chiropractor
  • Vermijd langdurige inactiviteit of bedrust
  • Doe een warming-up of stretch voor het doen van oefeningen of andere fysieke activiteiten, zoals tuinieren
  • Denk aan uw houding
  • Draag comfortable schoenen met lage hakken
  • Slaap op een gemiddeld stevig matras om vervorming van uw wervelkolom te voorkomen
  • Til vanuit de knieën, houdt het voorwerp dicht bij uw lichaam en draai niet terwijl u tilt
  • Stop met roken. Roken verslechtert de bloedcirculatie wat resulteert in een tekort van zuurstof en voedingsstoffen in de wervelkolom
  • Laat uw chiropractor u adviseren over een ergonomisch correcte plaatsing van uw computer

Is chiropractie de moeite waard? »

Als chiropractors de eerstelijnszorg voor hun rekening nemen, worden de kosten voor de gezondheidszorg lager en de gezondheid van de bevolking in het algemeen beter. Bij een studie in de Amerikaanse staat Illinois waarbij chiropractoren de taken van huisartsen overnamen waren de resultaten beter en daalden de kosten. Bij de chiropractoren, met hun nadruk op preventieve zorg en welzijn, daalde het aantal ziekenhuisopnames met 43%, nam het aantal dagen opname in een ziekenhuis met 58% af, verminderde het aantal poliklinische operaties met 43% en was er een vemindering in farmaceutische kosten te zien van 51%. De studie duurde 4 jaar en omvatte in totaal 21.743 patiëntmaanden. Bron: Journal of Manipulatieve en fysiologische Therapeutics, juni 2004.

Chiropractie heeft zijn waarde bewezen.

In Amerika is chiropractische dekking inbegrepen bij prijsbewuste programma’s zoals; Medicare (Amerikaanse Verzekering), Medi-Cal, beloning van werknemers, gezonde gezinnen en de Veterans Administration systeem, evenals de meeste gezondheidsprogramma’s. Onafhankelijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat gezondheidsprogramma’s die chiropractische zorg opnemen lagere totale kosten hebben dan programma’s die dat niet doen. Toevoegen van chiropraktische zorg aan een gezondheidprogramma leidt dus niet tot een toename van de kosten. Het is gebleken dat patiënten de chiropractor zien als een vervanging voor de duurdere huisarts.

Chiropractoren die eerstelijnszorg bieden zijn gericht op preventie en gezondheid

Chiropractoren in Amerika zijn opgeleid als eerstelijns zorgaanbieders. Ze behandelen patiënten zonder gebruik te maken van potentieel gevaarlijke medicijnen of dure ingrepen. Ze gebruiken een holistische benadering van de behandeling die zich richt op preventie, wellness, verzorging, voeding en voedingswaarde adviezen, oefening, revalidatie en ergonomie.

Keuzemogelijkheden voor de patiënt en directe toegang leiden tot kosteneffectiviteit en positieve gezondheidseffecten.

Wanneer patiënten direct toegang hebben tot de zorg die het best past bij hun situatie dalen de kosten en verbetert de gezondheid van die patiënten. Onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat chiropraktische zorg leidt tot een betere gezondheid, een hogere tevredenheid bij de patiënt lagere kosten in vergelijking met andere zorgverleners. Hieronder staat een samenvatting van enkele studies over dit onderwerp:

Ziektekostenverzekeraars die chiropractische zorg dekken hebben lagere kosten dan verzekeraars die dat niet doen.

Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de American Medical Association, bleek dat verzekeringen met chiropractische zorg 31% minder rugoperaties hoefden te vergoeden en 15% lagere kosten per in het ziekenhuis opgenomen patiënt hadden. De studie vergeleek een verzekering met 700.000 leden met chiropractische zorg met een verzekering van 1 miljoen leden zonder chiropractische zorg. Het onderzoek toonde aan dat de totale uitgaven voor de gezondheidszorg lager waren in de groep met chiropractische zorg. Bron: Archives of Internal Medicine, oktober 2004.

Directe toegang tot chiropractische zorg na letsel geeft zowel medisch als finacieel de beste resultaten.

Een wetenschappelijk artikel in het Journal of Occupational and Environmental Medicine, januari 2004, verklaarde: “We hebben vastgesteld dat patiënten die chiropractische zorg ontvingen tijdens de eerste behandelperiode minder vaak geopereerd hoefden te worden en een kortere eerste behandelperiode hadden.”

Conclusie

De chiropractor richt zich op de relatie tussen de structuur en functie van het lichaam en hoe die relatie het behoud en herstel beïnvloedt. De behandelmethode van de chiropractor bestaat, naast een heel scala aan preventieve en welzijnsbehandelingen, uit het manipuleren van de wervelkolom en andere gewrichten. Chiropractoren streven ernaar hun patiënten zo snel mogelijk weer de oude te laten zijn en besparen op die manier kosten.

In het huidige Amerikaanse zorgstelsel behandelen reguliere zorgaanbieders zieken. Chiropractoren daarentegen specialiseren zich in preventie en welzijn en voorkomen daarmee vaak het voorschrijven van medicijnen of de noodzaak van een operatie. Opnemen van chiropractische zorg in het zorgverzekeringpakket leidt tot een betere gezondheid van de patiënten en lagere kosten voor de verzekeraar

Aandoeningen die bewezen behandelt kunnen worde met behulp van chiropractie: Pijnklachten Hernia Sciatica (lage rugpijn) Migraine / hoofdpijn Schouderpijn Whiplash Enkelverstuiking Tennis / golfelboog Tendinitis van de rotator cuff (schouderpijn) Verstuikte knie, Patello Femorale Stoornissen Rib- / Middelrugpijn Uitstralende pijn Arthritis Als multidisciplinaire praktijk kunnen we iedere klacht van het muskuloskeletale systeem behandelen. Wanneer een spier, pees of gewricht niet naar behoren functioneert kunnen wij het behandelen.